Mond

In de mond komt het broodje binnen. De tanden, kiezen en tong malen het broodje fijn. Doordat het vermengt raakt met speeksel is het gemakkelijk om het voedsel door te slikken. In het speeksel zit een enzym (amylase) dat vast kan gaan inwerken op het zetmeel. Als we aan eten denken komt er al speeksel vrij. Op een dag is dat in totaal ongeveer een liter. En afhankelijk van wat we eten verandert de samenstelling van het speeksel: eten we droog, dan komt er veel water bij, eten we iets taais, dan komt er meer slijm bij.  

Over de enzymen die hierbij aan meehelpen;

Amylase komt voor in het menselijke speeksel. Dit enzymen is in dit geval een eiwit. En wordt geproduceerd in de alvleesklier en in de speekselklieren. De functie van dit enzym is om zetmeel te hydrolyseren (is een chemische reactie waarbij een stof wordt gesplitst met behulp van water, waardoor de ketens uit een vallen in maltose moleculen. En deze worden weer omgezet in maltose en glucose).

Amylase komt ook voor in verschillende soorten fruit. Het zorgt ervoor dat de vruchten wat zoeter van smaak worden. Dit komt omdat amylase het zetmeel afbreekt tot glucose (wat dus zoet smaakt).